ELEKTRONİK

BEYAZ EŞYA

ANKASTRE

Tüm Ankastre Ürünleri

EV ALETLERİ VE SÜPÜRGELER

İKLİMLENDİRME

AKILLI ÜRÜNLER

MOBİLİTE

VESTEL x ASLI FİLİNTA SERİSİ

DİĞER ÜRÜNLER

0

Engelli Çalışanların Entegrasyonu

Eşit Şans Projesi ile engellilerin çalışma hayatına katılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, sağır ve konuşma engellilere eğitimler verilmekte, iş hayatına aktif katılmaları desteklenmektedir. 2015 yılında başlayan proje kapsamında, Türkiye’de 17 sağır özel eğitim meslek lisesi ile iş birliği yapılarak 465 engellinin Vestel bünyesinde istihdamı sağlanmıştır. Bu proje kapsamında tüm elektronik fabrikalarında engelli çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere işaret dili tercümanları görevlendirilmiştir. Zihinsel engellileri iş hayatına kazandırmak ve ailelerine sosyal destek sağlamak amacıyla, Türkiye’de ilk olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri’nde (Z.E.K.İ. Yaşam Merkezi) 2019 yılından itibaren Vestel Elektronik’te 10 ve Vestel Beyaz Eşya’da 10 olmak üzere toplam 20 zihinsel engellinin istihdamı sağlanmıştır. Bu kapsamda, fabrikalarda üretim alanları içinde korumalı ve ergonomik çalışma alanları oluşturulmuştur.

Engelli Hayvanlar İçin Yürüteç

2018 yılında başlatılan proje ile engelli hayvanlar için yürüteç üretilmekte ve hayatlarının kolaylaştırılması hedeflenmektedir. 2018-2022 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda, yardıma ve bakıma muhtaç engelli hayvanlar için kullanım ömrünü tamamlamış beyaz eşya ürünlerinin parçalarından tasarlanan, toplamda 35 adet yürüteç bağışında bulunulmuştur. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MOSTEM (Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) iş birliğinde yürütülen proje ile ihtiyacı olan daha çok hayvana ulaşılması hedeflenmektedir. Birçok uluslararası ve yerel ödüle layık görülen proje, 2022 yılında ÇEVKO “Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” kategorisinde Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nü kazanmıştır.

Vestel’le Kendin Yap Atölyeleri

o Engellilere eşit fırsat verildiğinde ve doğru çalışma ortamı sağlandığında, engelsiz çalışanlar ile birlikte uyum içerisinde üretken bir biçimde iş hayatına katılabileceklerine inancıyla 2015 yılında başlatılan Eşit Şans projesi ile 140 işitme engelli Vestel’de çalışmaya başladı.

Hayatın İçindeyim

Vestel’le Kendin Yap Atölyeleri, geri dönüşüme ayrılan beyaz eşyalar ile sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması geride olan okullara kodlama atölyeleri kurulması amacıyla geliştirilen bir projedir. Atıkların eğitim materyali üretiminde kullanılmasıyla donanımı sağlanacak atölyeler ile hem sıfır atık ve döngüsel ekonomi uygulamalarına hem de okul çağındaki çocukların kodlama ve dijital becerilerinin geliştirilmesine destek olunması hedeflenmektedir. Atölye ekipmanlarının tasarım ve üretimine proje sonrasında da devam edilecek, böylelikle farkındalık oluşturulmasına ve bu kültürün yaygınlaşmasına da katkı sağlanacaktır. Zafer Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan proje kapsamında, iş birliğinde bulunulan Uşak Üniversitesi’nde ilk Vestel’le Kendin Yap Atölyesi açılarak çalışmalara başlanmıştır. Vestel’in Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, geri dönüşüme ayrılan ürünler kullanılarak yeni tasarım ve kodlamalarla 13 farklı grupta ürün elde edilmiştir. Tedariki sağlanan filament makinesi ile ürünlerden ya da üretim bantlarında oluşan plastik atıklardan elde edilen APS ham maddesi kullanılarak filament elde edilmiştir. Bu sayede geri dönüşüme ayrılan ürünlerin kullanılmasının yanı sıra proje kapsamında üretilen 3D yazıcıdan da ürünler için gerekli parçalar elde edilebilir duruma gelinmiştir. Projede satın alma oranının Vestel’in sıfır atık hedefleri doğrultusunda olabildiğince düşürülmesi ve ürünlerin geri dönüşümlerden elde edilmesi hedeflenmektedir. Yürütülen çalışmalar yanında Uşak’ta bulunan atölyede tasarım ve kodlamalara gönüllü destek veren öğrenciler için interaktif bir öğrenme ortamı sağlanmıştır. Yaz döneminde ise belirlenen öğrencilere staj imkânı sunularak çalışmalara Şirket bünyesinde devam edilmiştir. Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı 8 farklı okulda açılacak olan atölyelerin ilki Uşak/Eşme Galip Çetin Ortaokulu’nda hayata geçirilmiştir.

Diğer Katkılar

2022 yılında Tema Vakfı fidan bağışı, afet bölgesi yardımı, sokak hayvanlarına mama bağışı, Kızılay kan bağışı gibi farklı projelere devam edilmiştir. 2011 yılında başlatılan atık plastik kapak toplama kampanyası ile 2022 yılında 11.930 kg atık plastik kapak toplanarak, 3 akülü ve 2 manuel tekerlekli sandalye ve 1 adet işitme cihazı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Vestel, kadın ve erkeklerde Türkiye Cimnastik Federasyonu Ana Sponsoru olarak 7 kategoride cimnastik sporuna destek vermektedir. Vestel, Türk cimnastiğinin daha da ileri gitmesi için Türkiye Cimnastik Federasyonu ile omuz omuza çalışarak Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun co-sponsoru ve Türkiye Cimnastik Federasyonu Ritmik Dal ana sponsoru olarak başlattığı iş birliğinin kapsamını 2022 yılında yeni bir anlaşma ile genişletmiştir. Bu kapsamda Vestel, kadın ve erkeklerde Türkiye Cimnastik Federasyonu Ana Sponsoru olarak 7 kategoride cimnastik sporuna destek vermektedir. 15 Mayıs 2022 tarihinde Vestel ve Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle ilk kez düzenlenen Uluslararası Vestel Manisa Yarı Maratonu; Manisa Atatürk Kent Park’tan başlayarak, Avrupa’nın tek alanda kurulu en büyük üretim tesislerinden biri olan Vestel City ve Manisa’nın farklı lokasyonlarını kapsayan bir güzergâhta koşulmuştur.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ, İNSAN HAKLARI VE KAPSAYICILIK

Kadınların kurumsal hayatta aktif şekilde yer almaları, şirketlerin üretkenliği ve finansal performansı üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Bu doğrultuda işe alım uygulamaları dâhil olmak üzere Şirket genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar teşvik edilmektedir. Zorlu Holding’in Eşit Bi’Hayat Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Manifestosu ve Birleşmiş Milletler Kadın Güçlendirme İlkeleri’nin imzacısı olmasının rehberliği ile toplumda, elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde ve Vestel Şirketler Grubu’nun her düzey çalışanlarında kadınerkek eşitliğini sağlamak için sorumluluk alınmaktadır. 2019 yılında Vestel Servis Akademi bünyesinde Kadın Teknisyen Eğitim Projesi’ni başlatan Vestel, yetkili servislerinde çalışan müşteri temsilcilerine teknisyenlik eğitimi vererek satış sonrası teknik destek ekiplerinde çalışma imkânı sunmaktadır. 2022 yıl sonu itibarıyla uygulamalı teknik eğitimlerini başarıyla tamamlayan toplam 68 kadın teknisyen adayından 18’i sahada aktif olarak görev almaktadır.
Vestel, “Herkes İçin Eşit Bi’Hayat Mümkün” söylemiyle gönüllülük esasına dayanan, farkındalığı artıran projeler geliştirmek üzere Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu’nu kurmuştur. Bu kapsamda, Mutlu Bi’Anne Projesi ile çalışan annelerin çalışma hayatında daha eşit koşullara sahip olabilmesi için çalışmalar yapan Vestel’in de dâhil olduğu Zorlu Holding Grup şirketlerini kapsayan Ev İçi Şiddeti Önleme Politikası yayınlanmıştır. 2022 yılında 4.381 kişiye 2.194 saat toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmiştir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Fırsat Eşitliği Modeli sertifikasını almak için ilgili süreçler yürütülmektedir. Ayrıca, KAGİDER ile yapılan iş birliği sonucunda üniversiteden yeni mezun olmuş veya en fazla 2 yıl iş tecrübesi olan genç kadınların iş hayatına daha donanımlı başlamalarını sağlamayı ve iş arama süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlayan mentorluk programı da uygulanmaktadır. Projede toplam 20 gönüllü mentor bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı kapsamında, dilimize yerleşmiş cinsiyetçi söylem kalıplarından ve deyimlerden kaçınmamız için yol gösterici bir rehber olması adına “Eşit Bi’ Hayat Sözlüğü” yayına alınmıştır. Tüm paydaşların erişimine açık, Akıllı Hayat 2030 web sitesi üzerinden erişilebilen sözlükte, eşit ve kapsayıcı bir bakış açısıyla kullanılabilecek alternatif söylemler bir araya getirilmiştir.